آیا تا به حال اضطراب دوست-یابی را تجربه کرده اید؟ و برای اولین قرار ملاقات دلتان لرزیده و در ذهنتان جملاتی را آماده کرده اید ؟صدا و پاهایتان به لرزه افتاده ؟ جلوی آیینه ایستاده اید و حرفهایی را با خود تمرین کرده اید ؟و ….اگر جواب شما مثبت است، پس بدانید که تنها نیستید. نکات زیر که مورد تایید درمانگران است می تواند به شما کمک کند با اعتماد به نفس بیشتری به دنبال دوست یابی بروید.
نویسنده : آنا اصلانیان، درمانگر ازدواج و خانواده
انتخاب و تنظیم مقاله : افسانه وکیلی
اضطراب یک واکنش سیستم عصبی ما است که باعث امنیت ما می شود. آیا تا به حال اضطراب دوست-یابی را تجربه کرده اید؟ اگر جواب شما مثبت است، پس بدانید که تنها نیستید. نکات زیر که مورد تایید درمانگران است می تواند به شما کمک کند با اعتماد به نفس بیشتری به دنبال دوست یابی بروید.
آیا نمونه های زیر برای شما اتفاق افتاده است؟
– مژگان مدتی است که مضطرب است. او چند روز پیش با علی قرار داشت و با اینکه قرار آنها خیلی خوب پیش رفت، علی هنوز با مژگان تماس نگرفته است. الان دو روز گذشته و مژگان دائم به این فکر می کند که نکند اشتباهی انجام داده باشد.
– پویا دائم با این ترس زندگی می کند که مبادا لیلاکه به تازگی با او آشنا شده، از او خوشش نیاید. پویا از ترس اینکه لیلا از او خوشش نیاید، با همه کارهای لیلا موافقت می¬کند. پویا امیدوار است که لیلا با او در رابطه بماند و به عنوان یک مرد زندگی مناسب او را بپذیرد.
دوستیابی و اضطراب
در مثالهای بالا یک چیز مشترک وجود دارد، اضطراب ارتباطی. احساس اضطراب در دوست یابی دلایل زیادی دارد. گاهی به دلیل تجربیات دوستیابی ناخوشایند گذشته و گاهی به دلیل اضطراب های درونی خودمان که از ابتدا دچارش بوده ایم.
سختی های دوست یابی به دلیل کمبود چیزی نیست که در وجود شماست؛ بلکه دلیل آن می تواند تجربه آسیب های ارتباطی در گذشته باشد (هر تجربه ای که تحمل آن برای شما سخت یا دردناک بوده، شوک آور بوده و از دید سیستم عصبی خطرناک تلقی شده است که نوعی آسیب روانی است، هر چند بزرگ یا کوچک)
آسیب پذیر بودن در رابطه می تواند نشان دهنده زخم های التیام نیافته قدیمی باشد. آسیب های روانی می تواند ما را بیش از اندازه محتاط و هوشیار کند. اضطراب یک واکنش سیستم عصبی است که ما را به سمت امنیت می کشاند.
قدمهایی برای مقابله با اضطراب
حالا که با اضطراب ازتباطی آشنا شدید ببینینیم چه اقداماتی برای غلبه بر آنر را باید انجام بدیم .قدم های زیر به شما کمک می کند اضطرابتان را بهبود ببخشید، بدون اینکه با آن مقاومت کنید:
1-با افرادی که احساسات سالمی دارند ارتباط برقرار کنید.
با کسانی که در حضورشان از انرژی و زبان بدنشان احساس امنیت می¬کنید وارد رابطه شوید. بودن با افرادی که احساسات سالمی دارند به ما کمک می کند تا سیستم عصبی ما کارکرد درستی داشته باشد. هنگام دوست یابی ببینید در حضور آن شخص چه احساسی دارید. آیا آنقدر احساس امنیت می-کنید که خودتان باشید و احساس راحتی کنید؟
2-خواسته ها و نیازهایتان را بشناسید.
درباره سلیقه، تمایلات و توقعتان حرف بزنید. خیلی از ما به دلیل ترس و راحت نبودن ، نیازهایمان را بیان نمی کنیم. این یک دیدگاه ذهنی آسیب دیده است که نباید احساس شرم کرد؛ بلکه باید بیشتر بررسی شود. آیا شما زمانی که عصبی یا ناراحت هستید به راحتی احساساتتان را می گویید؟ آیا وقتی همسرتان ناراحت است، به راحتی با او ارتباط برقرار می کنید یا ترجیح می دهید از او فاصله بگیرید ؟ آیا می توانید در چنین مواقعی نیازها و توقعتان را بدون ترس بیان کنید؟
تفاوت های فردی ما که ریشه در گذشته و ژنتیک ما دارند، و به مسائل حل نشده دوران کودکی، تفاوتهای فرهنگی دارند، در کنار بسیاری از فاکتورهای دیگر می توانند پاسخگوی این سوالات باشند. در جلسات مشاوره دردها و آسیبهای رابطه های گذشته را مرور و بررسی کنید که در زمان حال دوستیابی شما را تحت تاثیر قرار ندهند.
بعضی وقت ها ارزش واقعی یک رابطه بعد از تمام شدنش مشخص می شود. این به ما فرصتی می دهد که یاد بگیریم، رشد کنیم و مسیرهایی که قبلا نمی دانستیم را امتحان کنیم. هرکسی که ما با او وارد رابطه می شویم لزوما کسی نیست که با او خوشحال و خوشبخت می شویم. گاهی باید درد بکشیم تا در مسیری جدید رو به جلو حرکت کنیم. در ناامیدی های ما، در مورد خیانت قرار گرفتن و شکست قلب ما، درس هایی نهفته است که باید یاد بگیریم.
3-تلاش کنید که فرد قضاوت گرایی نباشید.
اگر میخواهید خودتان یا شرایط را تغییر دهید، داشتن یک دیدگاه بدون قضاوت میتواند شروع خوبی باشد. اگر با دلسوزی به خودتان نگاه کنید، میتوانید خودتان را بهتر درک کنید؟ تغییر اینکه تصمیم بگیرید متفاوت انتخاب کنید در صدم ثانیه رخ می دهد
4-خودآگاهی خودتان را حفظ کنید.
وقتی با شخص جدیدی آشنا می شوید، علایقتان را فراموش نکنید، به دوستان، کار و خانواده خودتان بی اهمیت نشوید. ما احساس صمیمیت را در روابطمان می خواهیم و به آن نیاز داریم، اما ایجاد حد تعادل بین کلیه روابطمان حیاتی است. نزدیکی و صمیمیت زیاد باعث سردرگمی می شود و منجر به گم کردن خودتان می شود. در مقابل، کاهش زیاد ارتباط نیز باعث به وجود آمدن فاصله و قطع رابطه می شود.
5-راضی نگه داشتن دیگران را به حداقل برسانید.
فراموش کردن خود و به دنبال گرفتن تایید از دیگران بودن نشانه یک آسیب روانی است. این یک آسیب رایج از دوران کودکی است. شما وقتی سعی در جلب رضایت دیگران دارید ممکن است محتاطانه رفتار کنید، وسعی میکنیداز اختلاف و تنش دوری می کنید، سختتان است که نه بگویید و یا معمولا چیزهایی را بیان می کنید که دیگران دوست دارند بشنوند.قرار نیست شما همه را راضی نگه دارید.
6-از احساس تنهایی خود آگاه باشید تنهایی چه معنایی برای شما دارد.
بعضی وقت ها تنهایی به این معنی نیست که آدم های زیادی را در اطراف خودتان ندارید، بلکه به خاطر حس نکردن ارتباط احساسی کافی بین خودتان و آنها است. این مورد می تواند از دوران کودکی شما شروع شده باشد اگر در زمان بزرگ شدن حس کرده باشید که دیده نشده اید. این مورد کماکان می تواند در بزرگسالی رخ بدهد اگر دچار ضربه احساسی خیلی شدیدی شده اید ،آسیب روانی می تواند باعث شود برای جلوگیری از آسیب روانی بیشتر از دیگران فاصله بگیریم. احساس صمیمیت یعنی بدانیم که برای دریافت محبت و برای ارتباط گرفتن، برای دیده شدن و درک شدن می توانیم روی حمایت کسی حساب کنیم. چه کسی الان دلسوز زندگی شماست؟ اگر کسی نیست پس خودتان مراقب خودتان باشید. از احساسات خودتان و نیاز و خلق و خوی تان آگاه باشید. و با کنجکاوی و دلسوزی پذیرای آنها باشید. سپس شروع کنید به ارتباط گرفتن با دیگران و کسانی که در کنار آنها احساس امنیت می کنید.
دوستیابی می تواند اضطراب شما را تشدید کند و آسیب های روانی بدنبال آن بیاید. دلسوزی برای خودتان و توجه و آگاهی به اضطراب هایی که دارید می تواند کمک کند عملکرد بهتری در دنیای دوستیابی داشته باشید.
با آروزی موفقیت برای شما! دارید خوب پیش می روید.
روانشناسان و مشاورین مرکز تخصصی ازدواج و تحکیم خانواده مهر برای کمک به شما و کاهش اضطراب دوستیابی و اولین ملاقات در کنارتان باشند و مهارتهای لازم را به شما آموزش دهند.با یادگیری این تواناییها بهترین ارتباط را بسازید.
گردآوری و تنظیم : مرکز مشاوره و روانشناسی مهر
مترجم : دکتر افسانه وکیلی
کلیه حقوق این سایت متعلق به مرکز مشاوره و روانشناسی مهر بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است .