در ماتم خیانت
30 آذر 1401

در ماتم خیانت

در این مقاله مراحل مختلفی که فرد پس از مواجهه با خیانت شریک زندگی خود طی می‌کند به طور مختصر مورد اشاره قرار می گیرد و علائم و نشانه های آن بررسی می شود .

نوشته :Jayashree Rajendra Kumar

انتخاب مقاله : افسانه وکیلی

زمان تقریبی مطالعه : ۸ دقیقه

توجه : پیش از مطالعه این مقاله ، پیشنهاد می شود نوشته《 خیانت در رابطه زناشویی چگونه روی می دهد ؟ 》 که پیش از این در وب سایت مرکز مشاوره مهر منتشر شده است را ملاحظه بفرمائید .

وقتی یکی از شرکای زندگی متوجه می شود که دیگری به او خیانت کرده است ، شوکه می شود حتی اگر هنوز کاملا مطمئن نشده باشد . از بین رفتن اعتماد در رابطه تفاوتی با از دست دادن طرف مقابل ندارد . تحقیقات نشان داده اند که هرچه میزان صمیمیت در رابطه و آگاهی فردی که مورد خیانت قرار گرفته از راه های پیشگیری بیشتر باشد ، مراحل مختلفی که شخص باید برای کنار آمدن با خیانت طی کند ، کمتر دشوار و دردناک خواهد بود . روند کنار آمدن با خیانت مستلزم طی پنج مرحله است تا فرد بتواند دوباره خود را پیدا کند .‌ این مراحل به طور خطی و پشت سر هم سپری نمی شوند . ممکن است شخص آسیب دیده از خیانت خود را در هر مرحله ای ببیند بی آنکه خط سیر زمانی معینی وجود داشته باشد . مراحل از دست دادن اعتماد گرفته تا رسیدن به پیامدهای ناشی از خیانت شامل موارد زیر است :

۱ – انکار

برای طرفی که به او خیانت شده سخت و دشوار است که بفهمد چه اتفاقی افتاده و در ابتدا سعی می کند درد و رنج ناشی از خیانت را با توسل به افکاری مثل :

حالا یک غلطی کرده ، همه چی درست میشه

کوچک و بی اهمیت تلقی کند و فکر می کند حتما لازم است که او با پرسیدن سوالاتی از همسرش به طرق مختلف مجاب شود که اتفاقی نیافتاده است .

۲ – خشم

طرف آسیب دیده از خیانت شروع به سر هم بندی تکه های خرد شده از گذشته می کند و به این ترتیب واقعیت کم کم روشن می شود . خشم و عصبانیت از طرفی که خیانت کرده ، سر خوردگی و ناامیدی و ناراحتی برای از دست رفتن رابطه ، واضح است . پیکان خشم به سوی کسی نشانه می رود که باعث این وضعیت شده و با خیانت خود از خطوط قرمز عبور کرده است .‌ اما کمی بعد ، خشم با ترس همراه می شود ، وحشت از اینکه عصبانیت باعث پس زدن طرفی بشود که تاکنون مورد عشق و محبت بسیار قرار داشته است . ترس از دست دادن شریک زندگی باعث می شود این خشم سرکوب و فروخورده شده ، در مقاطع محتلف پس از آنکه کل موضوع آشکار گردد ، ناگهان منفجر شود ‌. همچنین فرد درباره نقش خودش در این مسئله دچار شک و تردید می شود که خود ، آشفتگی و پریشانی بیشتری به همراه می آورد و استرس شدیدی که پیش از آن در شخص تثبیت شده بود را تشدید می کند .

۳ – دست و پنجه در انداختن با خود

سردر گمی ، رنج ، خشم و دیگر احساسات ، غیر قابل تحمل به نظر می رسند و فرد کنترل خود را از دست می دهد . این احساسات شدید ، شخص را در حالتی قرار می دهد که حس می کند کسی توانایی کمک کردن به او را ندارد و او باید دوباره کنترل اوضاع را در دست بگیرد . فرد آسیب دیده تلاش می کند تا گذشته را به شکل دیگری بازنگری کند :

چی می شد اگه همون موقع که دیدم دارند بهم پیام می دند جلوشو می گرفتم ؟

یا :

اگه اون از موقعیت سو استفاده کرده و شوهر من بی تقصیر باشه چی ؟

او به سختی سعی می کند که زخم و درد خود را با استدلال منطقی و بخشیدن جنبه عقلایی به احساساتش التیام بدهد . کسی از خیانت ضربه خورده ممکن است سعی کند هرچه زودتر از این تجربه احساسات دردناک عبور کند .

۴ – افسردگی

یکی ازطرفین باید تاثیر کامل از دست دادن اعتماد در رابطه را احساس کند . خیانت همه باورها در رابطه را از بین می برد .‌ در حالی که سه مرحله نخستین مبتنی بر شناخت هستند و به ارائه راه حل توجه می کنند ، این مرحله جنبه احساسی دارد . شریک زندگی آسیب دیده که احساسات شدیدی چون خشم ، ناراحتی و تردید را تجربه می کند هیچ راه گریزی را در برابر خود نمی بیند .‌ در اینجا سوالاتی مطرح می شود از جمله اینکه :

آیا همسر من اصلا به من عشق و علاقه ای دارد ؟

یا :

من نباید وقت و توجه بیشتری به خرج می دادم ؟

و یا :

حالا چه کار باید بکنم ؟

و یا :

من چی کم داشتم و حتما من عیب و ایرادی داشتم

این پرسش‌ ها نگرانی ها را در درون شخص عمیق تر می کند و احساسات شدیدتری را ایجاد می نمایند .‌ در این مرحله احساس فرد گنگ و مبهم است . اگرچه افسردگی به دلیل اینکه باعث کاستن از تضادهای درونی می شود حیطه امنی ایجاد می کند اما این حس بی ثباتی مضر و ناسالم است و باید به کمک یک مشاور از آن عبور کرد .

۵ – پذیرش

پذیرش با آنچه که اتفاق افتاده و در آینده روی خواهد داد ، ارتباط دارد . هیچ نقطه پایان دائمی برای احساسات و تاثیرات بر روی ارتباط بین فردی وجود ندارد .‌ اما پذیرش ، مرحله ای برای انتقال و ایجاد تغییرات مهم است . فردی که بی وفایی دیده است ممکن است فکر کند :

فهمیدم که اشکال کار کجا بوده و دلایل رو پیدا کردم

می تونم ببخشم و بگذرم

در این لحظه ، تمرکز بیشتر بر روی زمان حال و آینده قرار دارد تا گذشته . این مرحله از این نظر که چندین جنبه زندگی باید جهت ایجاد تغییرات مورد بازبینی قرار بگیرد ، متفاوت است .

۶ – اختلال استرس شدید پس از واقعه ناگوار

معمولا کسی که از خیانت آسیب دیده است در واکنش به آن با این ناهنجاری درگیر می شود .‌ اگر بروز نشانه های زیر مداومت داشته باشند ، احتمال زیادی وجود دارد که فرد خیانت دیده اختلال استرس شدید پس از واقعه ناگوار را تجربه می کند :

– تصویر سازی ها و به خاطر آوردن های مکرر و آزار دهنده : آشناپنداری ( دژاوو ) اتفاقات و مکان ها باعث می شود فرد خاطراتی از رابطه نامشروع طرف مقابل را به یاد بیاورد . مثلا روزی که متوجه شد به او خیانت شده دوباره در نظر می آید و احساسات مربوط به آن که می تواند شامل استرس و حمله پانیک باشد ، مجددا تجربه می شود .

– نوسانات در خلق و خو ، گیجی و سر در گمی ، تحریک پذیری و از کوره در رفتن : وقتی که فرد خیانت دیده در میان احساسات ناشی از خیانت و تلاش برای پذیرش موضوع در کش و قوس است ، احساسات خود را در بازه های زمانی مختلف به شکل انفجاری بروز می دهد .

– احساس شدید خشم , خجالت ، غم و اندوه و پریشانی : بروز گاه به گاه این احساسات فرد آسیب دیده را آزار می دهد .‌ گوش دادن به فرد و همدلی با او بخشی طولانی از مسیر درمان و التیام است .

– بگوش به زنگ بودن و وحشت زدگی بیش از اندازه : که می تواند در واکنش به اتفاقات پیش و پا افتاده ای مانند پیام های تلفن همراه ، زنگ تلفن ، تاخیر در پاسخ پیام ها و غیره روی بدهد و یا به شکل توقعات غیر ممکن بروز پیدا کند . مهربانی و اطمینان دادن می تواند به شخص کمک کند .

– انزوا طلبی ، عزلت نشینی و گوشه گیری : احساسات پریشان فرد را به چالش می کشند و چاره ای جز کناره گرفتن نیست . طرفی که مرتکب خیانت شده ممکن است تصور کند دیگری می خواهد از او فاصله بگیرد و جدا بماند ‌در نتیجه حس طرد شدن در فرد آسیب دیده قوت می گیرد درست در حالی که به حمایت عاطفی نیاز دارد .

– نبود تمرکز و علاقه : نشانه های افسردگی همچون بی انگیزگی ، بی علاقگی ، نداشتن انرژی ، بی نظمی در خواب ، بس اشتهایی می توانند همچنان مداومت داشته باشند .

– نا امیدی از آینده : وقتی که دنیا در نظر فرد فرو می ریزد از رابطه نا امید می شود و احساس می کند یار و یاوری ندارد .

البته همه زوج هایی که مورد خیانت قرار می گیرند ، واکنش های ناشی از اختلال استرس شدید پس از واقعه ناگوار را بروز نمی دهند . شخص آسیب دیده ممکن است نسبت به جزئیات اتفاقی که روی داده است حساسیت به خرج بدهد و خود را در برابر احساساتش ضعیف و ناتوان ببیند و در چنین اوقاتی به کمک درمانی نیاز داشته باشد . مهم است که این واکنش ها به عنوان امری طبیعی پنداشته و در روند زوج درمانی مفید واقع می شوند .

سخن پایانی

خیانت پایه های باور و اعتقاد به رابطه را به لرزه می اندازد و باعث سوء تفاهم و درک نادرست فرد از خود و دنیای پیرامون او می شود . روش دکتر گاتمن برای زوج درمانی کمک می کند همسران همدلی ، هم زبانی و هم نوازی را فرا بگیرند تا قادر باشند باهم مقصد و معنای جدیدی برای رابطه خود تعریف کنند .

اگر متوجه شده اید که شریک عاطفی شما بی وفایی کرده و مرتکب خیانت شده است ، با من دکتر افسانه وکیلی و دیگر همکارانم در مرکز مشاوره مهر همراه باشید تا این سیر طبیعی غم و اندوه را به سلامت و با کمترین آسیب طی کنید و بر احساسات خود تسلط پیدا کنید و به روند عادی زندگی باز گردید .

منبع :

The Grief of an Affair

مآخذ :

1. Bugen, L. A. (1977). Human grief: A model for prediction and intervention. American Journal of Orthopsychiatry, 47(2), 196–206. https://doi.org/10.1111/j.1939-0025.1977.tb00975.x

2. Glass, S. (2007). NOT “Just Friends”: Rebuilding Trust and Recovering Your Sanity After Infidelity. Simon & Schuster.

3. Gottman, J. (1995). Why Marriages Succeed or Fail: And How You Can Make Yours Last. Simon & Schuster.

4. Gottman, J. M. (2011). The science of trust: Emotional attunement for couples.

5. Gottman, J., & Gottman, J. (2017a). The Natural Principles of Love. Journal of Family Theory and Review, 9(1), 7–26. doi: 10.1111/JFTR.12182

6. Gottman, J., & Gottman, J. (2017b). Treating Affairs and Trauma. Unpublished manuscript, Gottman Institute, Seattle, USA.

7. Gottman, J. M., & Levenson, R. W. (1986). Assessing the role of emotion in marriage. Behavioral Assessment.

8. Gottman, J. M., & Levenson, R. W. (1992). Marital processes predictive of later dissolution: behavior, physiology, and health. Journal of Personality and Social Psychology, 63(2), 221–233. Doi: 10.1037/0022-3514.63.2.221

9. Gottman, J. M., & Levenson, R. W. (2002). A Two‐Factor Model for Predicting When a Couple Will Divorce: Exploratory Analyses Using 14‐Year Longitudinal Data*. Family Process, 41(1), 83–96. Doi: 10.1111/J.1545-5300.2002. 40102000083.X

10. Hall, C. (2011). Beyond Kubler-Ross: recent developments in our understanding of grief and bereavement. In Psych: The Bulletin of the Australian Psychological Society Ltd, 33(6), 8.

11. Holland, K. (2018, September 25). What You Should Know About the Stages of Grief.

گردآوری و تنظیم : مرکز مشاوره و روانشناسی مهر

مترجم : دکتر افسانه وکیلی و سهیل خوش بیان

کلیه حقوق این سایت متعلق به مرکز مشاوره و روانشناسی مهر بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است .

سایر مقالات